Terapeutska masaža

Terapeutska masaža u estetskom centru Formoze Flori

adminids Comments 2 11/08/2018

Terapeutska masaža je prirodna metoda kojom se telu vraća snaga. Njome se preko kože deluje na mišićni, nervni i limfni sistem, pa se na taj način može ne samo smanjiti bol i napetost u mišićima, već i ublažiti određena oboljenja tkiva i organa.

Reč masaža potiče ili od latinske “massare“, što znači gnječiti ili od arapske reči “mas“ što znači pritiskati. Ova drevna tehnika se izvoditi ručno ili pomoću aparata.

Terapeutska masaža je najstariji oblik lečenja

Brojna otkrića pokazuju da terapeutska masaža postoji od davnina. U Kini se razvijala uporedo sa medicinom i akupunkturom 3000 godina pre Nove ere. U Japanu je razvijena posebna terapija koja je koristila pritisak prsta i nokta u cilju otklanjanja bola. Dok je u indijskoj knjizi Ajur Veda iz 1800. godine pre Nove ere terapeutska masaža opisana kao trljanje i šamponiranje koje se preporučuju za ozdravjenje tela.

Podaci o razvoju masaže u Egiptu nađeni su i na slikama u grobu jednog lekara u Sahari koji potiče iz 2330. godine pre Nove ere. Njen značaj isticali su i Sokrat, Platon i Herodot. Hipokrat je zapisao da se “trljanjem može učvrstiti suviše labav zglob i opustiti zglob koji je suviše krut”. U tom periodu terapeutska masaža nije korišćena samo u medicinske, već i u vojne i sportske svrhe. Te je prepisivana gladijatorima pre borbe.

Kao i sve oblasti života, tako je i masaža u Srednjem veku bila pod uticajem crkve, pa je bila zabranjena. Sa razvojem renesanse nega kože i tela ponovo je dobila značaj. Početkom 19. veka, kada je profesor Per Henrik Ling razvio metodu švedske masaže, nastalo je i prvo Udruženje ovlašćenih fizioterapeuta.

Smatra se da je savremenu terapeutsku masažu stvorio Zabludovski. Ovaj ruski lekar je sproveo istraživanja o primeni i dejstvu masaže, naglašavajući njen doprinos u terapiji i o tome kada je treba primenjivati.

Terapeutska masaža najbrže oslobađa bol

Terapeutska relax masaža počinje laganim pokretima koji opuštaju i zagrevaju mišiće. Potom postaju intenzivniji čime se delovi tela priprema za jaču obradu.

Terapeutska masaža

Pokreti fizioterapeuta zavise kako od oboljenja tako i od vrste obolelog mesta, a cilj je pospešivanje mikrocirkulacije kako bi se otklonile tegobe. Terapeutska masaža ublažava bol, napetost i ukočenost vrata, ramena, grudnog koša i donjeg dela leđa. Koristi se i kod oboljenja kičme, kao i kod diskushernie.

S obzirom da umanjuje grč i tenziju mišića, ona uspešno otklanja otvrdnuća u obliku čvorića, posledice atrofije i skraćenja tkiva i ožiljaka.

Takođe, masaža pospešuje limfni sistem. Zahvaljujući njoj sistem brže eliminiše otpadne i otrovne supstance akumulirane u našem telu.

Izvode je isključivo kvalifikovani stručnjaci koji su prošli temeljnu obuku iz anatomije i fiziologije. A za pravi efekat potrebna je bar jedna serija koja obuhvata od 5 do 10 masaža. One se mogu raditi svakog dana ili svakog drugog.

Značajna i za zdrave ljude

Savremen, brz način života svakodnevnica je mnogih ljudi. Da bi se oslobodili stresa i drugih negativnih uticaja rešenje leži u masaži. Ona ima pozitivni uticaj na nervni sistem, te je značajna za otklanjanje napetosti, uznemirenosti, kao i glavobolje i nesanice.

Upravo zato je terapeutska masaža nezamenljivi tretman koji će vas učiniti poletnijim i punim energije za ispunjene obaveza.

Terapeutska masaža

Podarite svom telu osveženje nakon napornog dana profesionalnom masažom u estetskom centru Formoze Flori, uz vrhunske Biodroga proizvode.

Оставите одговор