Top

Ukoliko želite da saznate koja je najbolja UV zaštita kože, pročitajte ovaj tekst. Preplanula koža utiče na bolje samopouzdanje većine dama, zato razmišljajte o UV zaštiti. Međutim, naučna javnost nas sve više upozorava na veoma ozbiljne rizike koje sunčanje nosi, od kojih je jedan i preuranjeno starenje kože. Koje su to tačno mere opreza koje bi trebalo da preduzmemo a da na kraju pametno pocrnimo?

UV indeks – da li je potrebno da pratimo ove vrednosti?

UV indeks predstavlja količinu UV zračenja koje dostigne površinu naše planete u svakom trenutku, a registruje se u vatima (W). Radi praktičnosti, dogovoreno je da je jedinica UV indeksa ekvivalentna količini zračenja od 25 mW po kvadratnom metru. Šta nama ta brojka zapravo znači?

UV zastita

UV indeks od 3 do 7: Umereno do jako zračenje

Za UV indeks iznad 3 već nam je potrebna zaštita! To znači da delovi kože koji nisu zaštićeni odećom bi trebalo zaštititi kremom sa minimalno SPF 15. Podrazumeva se da ćemo birati hlad u središnjem delu dana, kao i nošenje naočara za sunce (naravno sa UV faktorom) i šešira.

UV indeks 8+: Veoma visoko zračenje do ekstremno

Pored navedenog, dodatan oprez je neophodan. To znači kada je Vaša senka kraća od vas, vreme je potražite dobar hlad. Minimalni SPF je 15, a ako duže vremena provodite napolju, obavezno i viši – SPF od 30 do 50.

Kako izabrati odgovarajuću negu sa UV zaštitom kože?

Osim preuranjenog starenja, koje se odražava na suvoću kože, gubitak kolagena i elastina, i time pojavu bora, sunce na koži može da dovede do promene boje u tenu, te se stvaraju crvene, žute, sive ili braon fleke.
Da izbor odgovarajuće kreme sa UV zaštitom kože bude teži, u računicu ulaze tip kože, kvalitet filtera koje krema sadrži i aktivnost koju obavljate.

  • Kada imate svetliji tip kože, već znate koje su Vaše muke. Isti je slučaj i da damama koje imaju osetljivu kožu ili hormonski disbalans, te su disiciplinovane i već sa prvim prolećnim danima uključuju dnevnu negu sa UV faktorom.
  • Kvalitet UV filtera je važan, jer ne štite svi filteri od UVA i UVB zraka. Uglavnom SPF se odnosi na UVB zaštitu, jer su UVB zraci odgovorni za nastajanje opekotina. Međutim, UVA zraci doprinose foto starenju Tako da je za pri izboru kreme bi trebalo povesti računa da filteri koje ima štite i od UVA i UVB zraka zajedno.
  • Kako provodite dan kada je visoko zračenje takođe veoma utiče na potrebe kreme koja bi trebalo da Vas štiti. Nije svejedno da li ste kod kuće, ili na poslu, ili na plaži.

BB, CC i DD kreme su savršena nega sa UV zaštitom za svakodnevne aktivnosti

Regularnim danima, ne provodimo puno vremena direktno na suncu. Međutim, ni tada ne možemo bez zaštite. Sunce dopire do nas i u zatvorenom prostoru, i u automobilu dok se vozimo ili u hladu dok čekamo prevoz. Minimalna UV zaštita kože ovakvim letnjim danima je SPF 15.

Biodroga MD, Even&Perfect i Clear+ linija proizvoda sadrži baš ovakve kreme sa UVA i UVB filterima, a koje su prilagođene specifičnom stanju Vaše kože, a koje bi se izlaganjem sunčevim zracima bez zaštite dodatno pogoršalo:

Clear+ BB krema SPF 15 za nečistu kožu –Blemish Balm. Sadrži Clear-Kompleks koji specifično sprečava propionske bakterije, koje se smatraju odgovornim za razvoj upalnih procesa. Dostupna je u svetlijoj i tamnijoj nijansi. Obe uspešno prikrivaju upale i ujednačavaju ten.

CC Krema SPF 20 za kožu sklonu crvenilu – Color Correction. Kuperoza je najčešći problem crvene kože. Delikatni zeleni pigmenti savršeno prikrivaju crvenilo, zadržavajući prirodan izgled kože. Uz sastojke za umirivanje crvenila, tripeptidi podstiču sintezu kolagena, a Vitamin E ojačava otpornost kože.

CC krema SPF 20 za umornu kožu – Lagana tekstura sadrži bež pigmente i odlično se prilagođava boji kože. Pažljivo odabrani sastojci neguju kožu uz dodatni anti age efekat. Takođe, trenutno koriguje hiperpigmentacije, dok dugoročno sprečava njihovu pojavu.

DD krema SPF 25 –Daily Defense. Deluje čak šestostruko: antioksidativna zaštita, anti age, hidratacija, ujednačen ten i UV zaštita. DD krema je dostupna u dve nijanse: svetla nijansa je namenjena za bledu kožu, dok je tamna varijanta namenjena za tamniju kožu i onu koja je već malo preplanula.

UV zaštita kože na odmoru

Na odmoru volimo da što više vremena provodimo napolju. Treba znati da se UV zraci odbijaju od površine snega, vode, asfalta i drugih reflektujućih predmeta, čak i pojačavajući intenzitet zračenja. Dok se deo zraka odbija o površinu vode, drugi dopire do 1 m dubine, te i pri plivanju je neophodna vodootporna UV zaštita. Čak i u hladu ispod suncobrana, zraci se reflektuju i neophodna je visoka UV zaštita kože.

BiodrogaMD, Even&Perfect linija sadrži dve kreme sa visokim UV faktorom, SPF 30 i SPF 50.

Uprkos velikoj količini filtera, uspešno su formulisane da budu gelaste teksture. Koža dobija sveobuhvatnu zaštitu od sunčevih zraka i prevremenog starenja kože zahvaljujući inovativnom UVA/UVB filter sistemima. Vitamin E acetat ima regenerativna i obnavljajuća svojstva i deluje protiv slobodnih radikala. Bisabolol umanjuje iritacije na koži. Niacinamid, derivat vitamina B3, je veoma je efikasan u borbi protiv hiperpigmentacije, stabiliše nivo hidratacije i poboljšava zaštitnu barijeru kože.

v

Pratite nas na društvenim mrežama:
You don't have permission to register

Reset Password