Top

Brojne naučne studije su pokazale da peptidi mogu značajno da poboljšaju određena stanja kože, kao i da redukuju određene probleme. Peptidi u nezi kože su sintetisani po ugledu na humane peptide koji samostalno učestvuju u mnogim procesima u koži kao što su proliferacija i migracija ćelija, zarastanje rana, angiogeneza, melanogeneza, sinteza i regulacija proteina. Sintetsko poreklo omogućava njihovu raznolikost i široku primenu u proizvodima za negu kože, ali i visoku efikasnost i besprekornu biokompatibilnost.

Strukturno, peptidi su lanci koji se sastoje od amino kiselina. Iako mogu da postoje i deluju samostalno, peptidi se u organizmu najčešće nalaze u okviru kompleksnijih jedinjenja – proteina koje izgrađuju, te su i mehanizmi njihovog delovanja najčešće u vezi sa ovom njihovom funkcijom. Proteini čine oko 95% sadržaja ljudske kose (keratin) i 25% sadržaja kože u kojoj po sadržaju dominiraju tri proteina: keratin, kolagen i elastin.

Peptidi protiv starenja kože

Najčešće korišćeni peptidi u nezi kože su oni koji umanjuju bore i uklanjaju tragove starenja. Kako se peptidi u nezi kože sekvencioniraju po ugledu na prirodne, moguće ih je napraviti da budu uzor bilo kog peptida koji deluje u koži i time ciljano uticati na određene nedostatke. Imajući u vidu da penetracija peptida u dublje slojeve kože gde se njihovo delovanje odigrava zavisi od njihovih gradivnih jedinica – amino kiselina, tj. od stepena njihove rastvorljivosti u vodi i mastima, u sintetičkim peptidima se optimalna rastvorljivost neophodna za prolazak kroz površinski, hidro-lipidni sloj kože obezbeđuje na različite načine. Tako na primer, peptidi koji u svom sastavu imaju amino kiseline rastvorljive isključivo u vodi, se pri sintezi vezuju za masnu palmitinsku kiselinu, te se u nazivu dobijenog peptida dodaje prefiks Palmitoyl.

Pro – matriks peptidi

Pro-matriks peptidi, komercijalnog naziva Matrixyl-3000, su veoma dugo zastupljeni peptidi u nezi kože. Matrixyl-3000 sadrži dva peptida: Palmitoyl Tripeptide-1 i Palmitoyl Tetrapeptide-7. Delovanje ove peptidne smeše se zasniva na prirodnom mehanizmu obnove kolagena i elastina kod mlade i zdrave kože. Na primeru kolagena ovaj proces se može ukratko opisati kao kruži proces razgradnje kolagenskih vlakana do svojih manjih jedinica – peptida, čije prisustvo daje signal za proizvodnju novih vlakana, ali i direktno omogućava proizvodnju novog kolagena kako osim što su signali, ovi peptidi predstavljaju i polazne gradivne sastojke kolagena. Međutim, kada se kolagen ošteti usled starenja i uticaja iz spoljašnje sredine, ovaj prirodni proces se remeti, koža se istanjuje i pojavljuju se bore. Sa druge strane, topikalnom primenom peptida koji su gradivne jedinice kolagena iz proizvoda za negu kože, omogućeno je da koža dobija signal kao da je došlo do razgradnje kolagena te dolazi do proizvodnje novog. Rezultat ovog indukovanog procesa je značajno smanjivanje dubine bora. Ovaj peptid se nalazi u nekim Biodroga MD proizvodima (Peptox serum i Retinol Anti Age Noćna Krema), kao i Biodroga Bioscience&System proizvodima (Perfect Age Formula, Anti Age Formula sa Matičnim Ćelijama, Golden Caviar Maska u listu, Energize & Perfect Formula, Biodroga Spa Performance Učvršćujuća Krema za telo i Performance Re-shaping Anti Celulit Krema). Iako imaju zajednički glavni aktivni sastojak, ovi proizvodi se međusobno razlikuju po ukupnom specifičnom delovanju koji je posledica sinergije sa ostalim aktivnim sastojcima.

Anti Age Biodroga Perfect-Age-Formula

Palmitoyl Tripeptide-5

Palmitoyl Tripeptid-5 peptid je takođe signalni peptid sa posrednim mehanizmom delovanja za stimulaciju proizvodnje kolagena, elastina i glikozaminoglikana od kojih je najpoznatiji predstavnik hijaluronan. Ovaj moćni tripeptid direktno aktivira faktor rasta koji dalje podstiče proizvodnju fibroblasta – ćelija kože koje su odgovorne za proizvodnju kolagena, elastina i glikozaminoglikana. U Biodroga MD proizvodima ovaj peptid se nalazi u velikom broju proizvoda: Anti Age Ultimate Lift liniji, Microlift Anti Age Maski u listu, Lakto-peptide noćnoj kremi, Serumu za Intenzivnu hidrataciju, CC kremi, Instant Lift Serumu, Pore-refining Serumu i Anti-pigment Spot Serumu.

Biodroga MD Lakto-peptide noćna krema pored Palmitoyl Tripeptide-5 sadrži i Palmitoyl Tetrapeptide-3, koji štiti kožu od delovanja slobodnih radikala, procesa oksidacije, filtrira određene UV zrake, čime sprečava preuranjeno starenje kože.

Biodroga MD Ultimate Lift linija sadrži čak tri anti age peptida u inovativnoj Novo Peptide3 tehnologiji. Prvi je Palmitoyl Tripeptid-5, drugi je Clothide peptid, koji imitira delovanje mladalačkog istoimenog hormona odgovornog za održavanje otpornosti i gustine kože, a treći Pentalactine ima moć da aktivira uspavane ćelije kože ubrzavajući njihovu proliferaciju. Radi optimalne rastvorljivosti, peptid Pentalactine je inkapsuliran u mekanu sferu od ši putera, čime je olakšan prolazak do dubljih delova kože što direktno povećava efikasnost samog peptida.

Peptidi u nezi koze

Grupa sintetičkih peptida timusa

Jedinstvena grupa peptida u nezi kože je Grupa sintetičkih peptida timusa koji imaju visoku biološku aktivnost i signalizuju različite procese u koži koji stimulišu regeneraciju ćelija. Timus, tj. grudna žlezda ima mnoge funkcije i najaktivnija je u prvim godinama života, da bi se posle puberteta degradirala u masno tkivo. Pokazano je da timusni peptidi u nezi kože produžavaju telomere – “kapice“ na vrhu DNK lanaca u hromozomima koji se pri svakoj ćelijskoj deobi skraćuju po malo, dok ne dostignu kritičnu dužinu pri kojoj ćelija umire. Produžavanje telomera direktno produžava ćelijski životni ciklus, što su potvrdila istraživanja na Univerzitetu Stanford u SAD-u. Biodroga MD linija ove peptide je udružila sa hijaluronskom i super-hijaluronskom kiselinom u Gel koncentratu Hijaluronske Kiseline, čime ovaj proizvod ima ne samo snažno hidrirajuće dejstvo, već i dugoročni učinak na vitalnost kože.

Dipeptide-4

Specijalni glutationski mimetički peptid, Dipeptide-4, kopira efekat glutationa u organizmu i pomaže u borbi protiv oštećenja kože uzrokovanih glikacijom i oksidativnim stresom, čime se poboljšava proizvodnja antioksidativnih enzima. Ovaj peptid u kombinaciji sa vitaminom C i E u Anti-ox Antiglikacionom Serumu čini savršenu antioksidativnu zaštitu kože, naročito kod osoba koje su sklone većem unosu šećera u ishrani ili osoba sa insuficijencijom u metabilozmu glukoze.

Palmitoyl Hexapeptide-19

Za razliku od prethodnih signalnih peptida, postoje i peptidi u nezi kože koji su miorelaksanti, tj. opuštaju mišićni grč. Takav je Palmitoyl hexapeptide-19 koji imitira botoks i neinvazivno opušta mimične bore čime se one postepeno redukuju. Hyaluron koncentrat 10%, pored 10% suve materije niskomolkularne super hijaluronske kiseline, sadrži i ovaj peptid, te koža sa ovom visoko koncentrovanom formulom poprima jedar, zdrav i podmlađen izgled.

Za podmlađen izgled potrebne su kvalitetne formulacije sa peptidima

Iz svega navedenog može se zaključiti da su peptidi u nezi kože moćni sastojci i da se podmlađivanje može “kodirati“. Međutim, ni oni samostalno nisu čudotvorni, i kao što smo istakli kroz primere proizvoda, na ukupan učinak utiče celokupni miks aktivnih sastojaka, kao i nosača koji se uz sam peptid koristi. Takođe, naučne studije koje su pokazale njihovu efikasnost su bazirane na primenjenim koncentracijama, te je važno i kolika je njihova krajnja koncentracija u proizvodima. Biodroga i Biodroga MD proizvodi su formulisani u sinergiji sa takođe efikasnim, naučno-potvrđenim sastojcima, a prikazani rezultati se odnose na ispitane koncentracije koje su prisutne u proizvodima.

v

Pratite nas na društvenim mrežama:
You don't have permission to register

Reset Password