Top
d
Biodroga blog

Nega problematične kože – Dermatolog preporučuje

Kad je nega problematične kože u pitanju, nečista koža na kojoj su vidljivi upalni procesi u vidu bubuljica i akni je posledica mnogih faktora i u današnje vreme se ne dovode isključivo u vezu sa godinama. Ovakvi problemi sa kožom se javljaju često u toku puberteta, ali postoje osobe koje sa godinama bubuljice ne napuštaju. Sve veći broj odraslih, naročito žena, takođe ima akne kasnije tokom života. Bilo da se radi o pubertetskim bubuljicama ili kod odraslih, jedna od posledica su postupalne hiperpigmentacije i trajni ožiljci. Takođe, značajan je uticaj na emocionalni stres, koji direktno utiče na kvalitet života.

Kako nastaju upalni procesi na koži

Proces u kome nastaju bubuljice i akne je cikličan, a okidač su hormonske promene. Kod muškaraca to je povećanje sinteze androgena, a kod žena pad estrogena u premenstrualnom delu ciklusa, policistični jajnici, oboljenja štitaste žlezde, dijabetes… Ove hormonske promene utiču na rast lojnih žlezda, čime se povećava njihova aktivnost i stvara se više sebuma (loja). Na ovu pojavu značajan je i uticaj lekova, poput kortikosteroida, ali i komedogeni sastojci iz kozmetičkih proizvoda. Da prognoza bude gora, genetska predispozicija povećava faktore sklonosti ka nečistoj koži..

Povećana produkcija sebuma vodi ka stvaranju komedona – mitisera. Dolazi do hiperkeratinizacije (zadebljanja i neredovnog ljuštenje mrtvih ćelija kože), te se u izvodnim kanalićima žlezda stvaraju grudvice od ostataka ćelija, koje uz lepljiv sebum stvaraju čep koji zatvora pore. Taj čep može izazvati oticanje zida folikula i stvaranje zatvorenog (belog) komedona ili, ako je čep blizu površine, otvorenog komedona (mitesera). Međutim, situacija se može dodatno pogoršati kada Propionibacterium acnes, – uobičajeni stanovnici kože, koje u ovim uslovima mogu da se pojačano razmnožavaju, kolonizuju začepljene folikule, izazivajući papule, pustule, nodule ili ciste.

Pravilna higijena i nega su osnov zdrave kože

Za problematična stanja, najgore je ne vođenje računa o higijeni. Međutim, sa druge strane, stanje može svakako da pogorša neadekvatna higijena, kao što je preterano čišćenje agresivnim preparatima. Takvi preparati iritiraju i isušuju kožu, ostavljajući je na trenutak bez sebuma, čime je ona surovo izložena mnogim spoljašnjim uticajima. Zatim koža odgovara reakcijom prekomernog lučenja sebuma, i gorepomenuti ciklični proces nastanka upala se favorizuje.

Jutranju i večernju rutinu čišćenja u dva koraka. Prvo čišćenje sa fluidom za umivanje mlakom vodom koji dubinski čisti masnoću ali bez isušivanja, kao i ostatke nečistoća koje se nakupe tokom dana. Pri umivanju se ne preporučuje korišćenje sunđera, krpica i peškirića koje može iritirati kožu. Drugi korak je nanošenje losiona/tonika koji se ne ispira, te balansira pH nivo kože i proizvodnju sebuma. Pilinzi takođe nisu preporučljivi u kućnim uslovima, jer mogu biti grubi prema koži.

Nestručno ceđenje iako nekad izgleda kao najbrže rešenje, pogoršava situaciju (setite se da svaki put kada cedite upalu, vi zapravo širite kolonije bakterija po njima pogodnom okruženju) i veća je verovatnoća da će ostati ožiljci. Za brzo uklanjanje upala, preporučljiva su proizvodi za lokalno nanošenje na upalu koji je suše i imaju dezinfekcioni efekat.

Koristite isključivo nekomedogene preparate za negu kože. Nakon čišćenja sa fluidom za umivanje i losionom, koža je pravilno pripremljena za nanošenje proizvoda koji direktno pomažu u saniranju upala, poput odgovarajućih seruma, dnevnih krema namenjenih specifičnom stanju nečiste kože, koja može biti masna i kombinovana, dehidrirana, ili čak u zrelijem dobu. Takođe, postoje proizvodi za upotrebu kod kuće koji mogu da dosta pomognu da se stanje brže poboljša, poput maski za lice koje nežno a dubinski čiste i imaju blagotvorna svojstva. To mogu biti klasične maske na bazi gline, ili jednostavnije za upotrebu, tzv. maske u listu koje su bogate protivupalnim i regenerišućim sastojcima.

Koristite isključivo nekomedogenu šminku. Često je u dnevnoj varijanti dovoljno za prikrivanje nečistoća naneti bb kremu namenjenu nečistoj koži, koja je ujedno i dnevna nega, korekcija tena i UV zaštita.

Još jedno podsećanje, čista koža je osnov pravilne higijene, te je večernje čišćenje i skidanje ostataka šminke, UV filtera iz krema i ostalih nečistoća obavezno. Ujutru opet čistimo lice od viška masnoća koje se prirodno nakupljaju tokom noći.

Kada je potrebna posebna terapija ili lek?

Kvalitetnom dermakozmetikom možemo da držimo pod kontrolom blage oblike akni, a ako za 12 nedelja nema poboljšanja ili čak dođe do pogoršanja, treba se obratiti dermatologu. Po potrebni i ranije, ukoliko osećate izražen emocionalni stres, ili su već počele da se pojavljuju hiperpigmentacije i ožljici. Na pregledu, a na osnovu stanja i oblika upala koje imate, dermatolog će utvrditi da li je uz tretman lica je potrebno i uvesti topikalnu ili oralnu terapiju. Tretmani koji se rade u dermatološkoj ordinaciji za lečenje akni su najčešće tretmani sa laserom i hemijski pilinzi koji ujedno sprečavaju upale i pomažu u otklanjanju ožiljaka.

Uz lekove i/ili terpaiju, dermatolozi preporuče i proizvode za higijenu i negu, jer je potrebno dodatno ublažiti iritaciju i suvoću kože izazvanu lekovima. Takođe, obavezno se preporučuju i UV zaštitna krema, sa visokim SPF faktorom (30 ili 50), kako lekovi i tretmani pojačavaju osetljivost kože na sunčevo zračenje.

Zaključak – nega problematične kože

Danas svaki slučaj akni može biti izlečen. Dobro edukovani lekari mogu da pomognu u lečenju postojećih akni, spreče nastanak novih i smanje šansu za nastanak ožiljaka. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja i briga u vezi nege svoje kože, slobodno nam se obratite.

Dr Ivana Vučelić

v

Pratite nas na društvenim mrežama:
You don't have permission to register

Reset Password