Top

Naravno, kako abeceda i počinje, prvo su se na tržištu kozmetike pojavile AA kreme! To su bile prve Anti Age kreme, koje su sada sasvim normalan deo rutine nege zrele kože. Pojava anti age krema se javila kao potreba moćnih žena da zaustave starenje kože – od Starog Egipta i mlečne kupke kraljice Kleopatre, preko kraljice Elizabete I i njenih “maski“ od mesnih odrezaka, pa do žena sa Francuskog dvora koje su se negovale vinom (iznutra i spolja). Ipak, sredinom XX veka počinje prava ekspanzija u istraživanjima čiji su ciljevi da se zaustavi proces starenja kože, te su različite varijante anti age krema postale dostupne ženama širom sveta.

Međutim, s vremenom kozmetičko tržište se proširilo, sa starije i na mlađu populaciju, kao i što je sama nega kože postala dosta složenija sa različitim dermatološkim problemima koja se sve češće javljaju bez obzira na godine. Tako da danas postoje posebno formulisane kreme koje imaju više funkcija u isto vreme, a neke za neke od njih možda ćete prvi put čuti, u zavisnosti od indikacija, nakon preporuke dermatologa. Tako su nastale kreme iz nastavka Abecede, poput BB, CC, DD i EE krema.

Slika sa nijansama Biodroga MD Even&Perfect BB, CC i DD krema. Nijanse su prikazane sledećim redosledom odozgo na dole: BB 01 Send, BB 02 Honey, CC za kožu sklonu crvenilu, CC za umornu kožu i DD svetlija nijansa i tamnija.

BB kreme – sprečavanje i prikrivanje bubuljica i akni, uz matiran izgled

Kao i mnoge inovacije iz oblasti kozmetike, BB kreme su nam došle sa Azijskog tržišta na kome su od 1985. godine. U međuvremenu, stekle su popularnost i na Zapadnom tržištu. BB je skraćenica za od Blemish Balm, što u bukvalnom prevodu znači balzam za nepravilnosti. Međutim, čak i bez nepravilnosti, BB kreme su postale omiljeni deo nege kože i make-up rutine – kao podloga za make-up ili kao dnevna varijanta. Razlog tome je njihova moć da koriguju boju tena, hidriraju, matiraju, sprečavaju pojavu bubuljica i akni i obezbeđuju svakodnevnu UV zaštitu. Svetlije nijanse su pogodne i za deo mlade muške populacije kada postoji potreba da se ublaži vidljivost upalnih procesa na koži, a da se pri tome ne vide tragovi šminkanja. Tamnije nijanse su namenjene osobama tamnijeg ili osunčanog tena. Poneko se odluči da nabavi obe nijanse i na čistom dlanu ruke napravi baš odgovarajuću za svoj ten. Pri tome, savetujemo da tamniju nijansu dodajte postepeno u nešto veću količinu svetlije, kako bi se dobio adekvatan ton.

Clear+ BB krema SPF 15 za nečistu kožu sadrži Clear-Kompleks koji specifično sprečava umnožavanje bakterije odgovorne za upale – Propionibacterium acnes. Dostupna je u svetlijoj i tamnijoj nijansi. Obe uspešno prikrivaju upale i ujednačavaju ten.

CC kreme – prirodan i ujednačen ten čak i sa crvenilom i hiperpigmentacijama

Dok BB kreme menjaju boju tena, CC kreme, skraćeno od Color Correcting, koriguju neujednačenosti u boji tena, što može da bude crvenilo, hiperpigmentacije ili koža koja odaje izgled umorne kože. Ove kreme podstiču hidrataciju, imaju UV zaštitu i ujednačavaju ten tako da izgleda prirodno, zdravo i jedro.

U slučaju kuperoze kod koje se krv akumulira u slabim kapilarima, što se ispoljava u vidu crvenila na koži, CC kreme sadrže zelene pigmente koji ovo crvenilo uspešno neutrališu. Osim ove estetske promene u boji tena, posledica kuperoze je i propadanje vezivnog tkiva, te CC kreme namenjene koži sa crvenilom sadrže pored sastojaka za umirivanje crvenila, i anti age sastojke koje sprečavaju ubrzano starenje kod ovog stanja kože.

Biodroga MD Even&Perfect linija sadrži dve varijante CC kreme, jednu namenjenu koži sklonoj crvenilu, a drugu umornoj koži. Obe sadrže u osnovi dve vrste pigmenata – inkapsulirane pigmente u boji koji se pri aplikaciji otvaraju i prilagođavaju specifično boji tena, kao i optičke filtere koji reflektujući svetlost umanjuju vidljivost bora. Na taj način ten osim što je ujednačen, izgleda potpuno prirodno. Od antiage sastojaka sadrži tripeptide koji podstiču sintezu kolagena, ekstrakt cveta Paracress-a koji podiže tonus kože, hijaluronsku kiselinu i Vitamin E koji ojačava otpornost kože. UV faktor, SPF 20, će u svakodnevnoj varijanti zaštititi kožu od štetnog UV zračenja i sprečiti pojavu hiperpigmentacija čiji izgled je svakako manje vidljiv sa CC kremom. Između ove dve vrste CC krema, razlika je u boji inkapsuliranih pigmenata, te CC Krema za kožu sklonu crvenilu sadrži delikatne zelene pigmente koji prikrivaju crvenilo, dok CC Krema za umornu kožu sadrži inkapsulirane bež pigmente, koji se savršeno prilagođavaju boji kože, pri tome korigujući znake umorai koji se obično ispoljavaju kao sivkast, beživotni ten (razlike u nijansama pogledati na slici gore).

DD kreme – Anti Age koji rešava više problema sa jednom kremom

DD kreme su najkompleksnije, hibridne kreme koje su dostigle savršenstvo po pitanju multifunkcionalnosti koja doprinosi besprekornom tenu prirodnog izgleda. DD se uglavnom odnosi na Daily Defence, što u prevodu svakodnevna odbrana kože, a takođe često važi i Dynamic Do-All, što upravo naglašava osobine DD kreme da deluju višestruko – tj. da deluju na više simptoma. Međutim, glavni problem na koji su usmerene DD kreme je sprečavanje starenja kože, te i ostale osobine koje ima proizilaze kao podrška ovoj funkciji. Antiage sastojci su time u ovim kremama obogaćeni sa antioksidansima i vitaminima, sastojcima za hidrataciju i regeneraciju kože, pigmentima koji koriguju boju tena i UV zaštitom koja je najvišeg faktora u odnosu na ostale kreme iz “Abecede“.

Biodroga MD Even&Perfect linija je u prethodnom periodu obogaćena i za DD kremama sa SPF 25 kojima je primarni fokus zaštita kože od spoljnih faktora koji dovode do preuranjenog starenja sa antiage sastojcima najnovije generacije, te ima ukupno 6 funkcija u isto vreme! Savršeno je formulisana da neguje i koriguje ten, te je dostupna u svetlijoj i tamnijoj nijansi. Glavni antioksidativni sastojak ovih krema je glutation, moćni peptid koji sprečava nepoželjni proces glikacije u kome dolazi do onesposobljavanja kolagena i elastina. Hijaluronska kiselina obezbeđuje potreban nivo hidratacije, dok vitamin C deluje na podsticanje sinteze kolagena, i sprečava pojavu hiperpigmentacija. Vitamin E deluje dalje kao antioksidans i umanjuje štetan uticaj UV zračenja. Hemijski UV faktori koji omogućavaju laganu teksturu ovih krema sa SPF 25, štiti kožu od pojave pigmentnih fleka u svakodnevnoj varijanti. Poput CC kreme, sadrži i obojene pigmente u zavisnosti od nijanse, kao i pigmente koji reflektuju svetlost, te čine bore i nepravilnosti u teksturi kože manje primetnim.

EE kreme- Da li je tu zaista kraj?

Za sada jeste, kako su ove kreme trenutno najnoviji proizvodu u našoj “Abecedi“. Skraćenica su od Extra Exfoliation, što znači da su za razliku od prethodnih krema sa više funkcija, EE kreme fokusirane na nežan piling kože, kako je dokazano da pilinzi, bilo mehanički ili hemijski, podstiču regeneraciju kože i blistavost tena. Na kozmetičkom tržištu ih trenutno ima malo, a pri tome se dosta razlikuju međusobno. Neke su formulisane kao kreme, poput ostalih iz “Abecede“, a neke su zapravo pilinzi koji zahtevaju ispiranje.

U skladu sa istorijom multifunkcionalnih krema, očekuje se razvoj i ekspanzija EE krema, a Biodroga MD je već najavila svoju verziju koja bi trebalo da bude dostupna u toku sledeće godine. Više detalja o tome u 2020. godini.

v

Pratite nas na društvenim mrežama:
You don't have permission to register

Reset Password